POLÉVKY SE SUŠENÝMI PLODY GOJI

Říká se, že polévka je grunt. Pokud nejste zvyklí dopřávat si ji pravidelně, je dobré zapojit ji do jídelníčku alespoň občas. V následujících dvou receptech můžete najít inspiraci, jak je možné zpestřit si polévky použitím plodů goji.
Je až překvapivě mnoho způsobů, jak zapojit goji do jídelníčku. V některých jídlech tvoří samotný základ, někam ji můžeme přidat jen jako doplněk. V pikantní polévce i polévce ze žampionů jsou sušené plody kustovnice důležitou surovinou - zdravou a chutnou.
Na Pikantní polévku s goji budeme potřebovat:
100g sušených plodů goji
1 malou plechovku (asi 230g) sekaných rajčat
450ml zeleninového vývaru
1 velkou cibuli
1 polévkovou lžíci olivového oleje
1 malou chilli papričku
1 čajovou lžičku kmínu
1 polévkovou lžíci lístků koriandru
Omyjeme goji a necháme na několik minut namočené ve vodě. Bez obav je tak můžeme nechat přes noc. Ve středně velkém hrnci na rozpáleném oleji během pár minut osmahneme cibuli nakrájenou na kostičky a nasekanou chilli papričku. Poté přidáme rajčata, plody goji a kmín. Vše několik minut za stálého míchání lehce smažíme. Přilijeme vývar a přivedeme k varu. Následně vaříme asi 10 minut. Nakonec vmícháme koriandr a umixujeme polévku dohladka. K podávání můžeme polévku ozdobit lístky koriandru, kmínem a pepřem, nebo do ní můžeme vmíchat lžíci smetany.
Do Polévky z žampionů budeme potřebovat:
2 lžíce oleje
120g žampiónů
1 šalotku
1 mrkev
4 stroužky česneku
1/2 lžičky drceného zázvoru
1/2 lžičky soli
1/8 lžičky černého pepře
2 a 1/2 šálku zeleninového vývaru
několik snítek čerstvého tymiánu
1 lžíce citronové šťávy
1 a 1/2 lžíce goji
2 velké hrsti čerstvého špenátu
Žampiony si očistíme a nakrájíme. Na pánvi rozpálíme olej a vhodíme najemno nakrájenou šalotku. Smažíme ji asi 1 minutu, než začne vonět. Přidáme nakrájenou mrkev a smažíme další 3 minuty. Přisypeme zázvor a přidáme i nakrájené žampióny. Mícháme a smažíme několik minut, dokud žampiony lehce nezměknou. Přidáme lisovaný česnek, sůl a pepř. Vaříme jednu minutu, poté přidáme zeleninový vývar a tymián. Všechno vaříme asi 10 minut. Následně přidáme citronovou šťávu a goji. Dále vaříme, dokud goji nezměkne. Dochutíme solí a pepřem. Polévku odstavíme a na závěr přidáme špenát a ihned podáváme.
Pokud si GOJI chcete koupit, klikněte na www.himalyo.cz, vyberte si, kolik chcete zboží (při odběru 4 ks je zdarma poštovné) a vyplňte tento kód pro vaši slevu HIMALYO-1125. Původní cena je 390 Kč, se slevou 340 Kč. Na 4 láhvích ušetříte 200Kč a dopravu ZDARMA.